5 způsobů jak rozpoznat kvalitní esenciální oleje

5 spôsobov ako rozpoznať kvalitné esenciálne oleje

Kvalitní esenciální oleje nejsou samozřejmostí

Koupit esenciální oleje je snadné. Již složitější je ale zakoupit opravdu kvalitní esenciální oleje s požadovanými účinky. Známé jsou mnohé případy prodejců, kteří se neštítí esenciální oleje ředit a tím snižovat s výrobními náklady i kvalitu oleje. Nic netušící zákazník tak přichází o mnohé pozitivní vlastnosti zakoupeného oleje.

I v případě prodejců s opravdu čistými esenciálními oleji je kvalita výrobků často odlišná. Některé značky nabízejí esenciální oleje za nízkou cenu, jiné zase prodávají oleje se skvěle znějícími marketingovými označeními, která sami vytvořily, nejsou však kontrolovány nezávislými certifikačními společnostmi.

Níže jsme pro vás připravili 5 způsobů, jak identifikovat kvalitní esenciální oleje a zároveň nenaletět prodejcům s pochybnými praktikami.

Chemická analýza 🧪

Díky GC (plynové chromatografii – separaci plynných a nízkovařících kapalných směsí) a MS (hmotnostní spektrometrii – objasnění chemické struktury molekul pro chemické sloučeniny) lze přesně určit chemické složení esenciálního oleje. Prodejce by měl poskytovat informace o množství jednotlivých sloučenin zastoupených v prodávaném esenciálním oleji podle aktuální šarže výrobku. Takovým způsobem umí zákazníkovi dokázat, že dochází k pravidelnému testování oleje, a tedy kontrole jeho kvality. Na základě chemického složení výrobku si umí zákazník porovnat daný olej se standardním složením doporučeným nezávislými institucemi, a tedy ověřit, zda prodejce opravdu nabízí kvalitní esenciální oleje.

Certifikované kvalitní esenciální oleje🏅

Jako u jiných výrobků iu esenciálních olejů rozeznáváme různé typy certifikátů. Organická certifikace znamená, že v produktu se nenacházejí žádné pesticidy. Food grade kvalita zase mluví o možnosti užívat olej vnitřně. Je ale důležité rozeznávat mezi obecně zažitými certifikáty, jejichž kontrola je prováděna nezávislými certifikačními společnostmi a marketingovými tvrzeními některých prodejců, kteří si vytvořili vlastní standardy kvality a sami si je i certifikují.

Kvalitní esenciální oleje a jejich cena 💰

Cena esenciálního oleje se odvíjí od množství rostlin potřebných k jeho produkci. Proto se ceny jednotlivých olejů často výrazně liší. Například na jednu kapku čistého esenciálního oleje z růže se spotřebuje mnohem více rostlin než na kapku pomerančového oleje. Prodejci, jejichž ceny za jednotlivé oleje s různou náročností extrakce se příliš neliší, pravděpodobně nenabízejí naprosto čisté, a tedy ani kvalitní esenciální oleje. Rovněž příliš nízká cena je podezřelá, protože náklady na výrobu kvalitního oleje nelze oklamat. To ale neznamená, že přímo úměrně s cenou oleje roste také jeho kvalita. Existují prodejci, jejichž marketing je postaven právě na vysoké ceně vzbuzující exkluzivitu. Proto je důležité najít prodejce s přiměřenými cenami, které nejsou ani příliš nízké ani vysoké.

Botanický název 📚

Obecně se doporučuje nakupovat esenciální oleje u prodejců, kteří poskytují velké množství informací o nabízených olejích. Důležitou součástí těchto zdrojů je botanický název rostliny, ze které byl esenciální olej vyprodukován. Botanický název umožňuje přesně zjistit druh, odrůdu a chemotyp rostliny.

Část rostliny 🌿

Esenciální oleje se produkují z různých částí rostlin. Vhodné pro zpracování mohou být například květiny, listy, stonky nebo kořeny. Často ale olej získaný ze dvou rozdílných částí rostliny má také rozdílné vlastnosti a kvality. Když se řekne skořicový olej, asi všichni si představíme olej získaný z kůry skořice. Známé ale i olej z listů skořice, jehož vůně se na olej z kůry skořice téměř vůbec nepodobá.

I když se může zdát, že najít opravdu kvalitní esenciální oleje není jednoduché, jak se říká, kdo hledá, najde. :)

Zdroje
Valerie Ann. The Complete Book of Essential Oils and Aromatherapy
Nerys Purchon, Lora Cantele. Complete Aromatherapy a Essential Oils Handbook
Julia Lawless. Encyclopedia of Essential Oils: Úplná cesta k použití aromatických olejů v aromaterapii, herbalismu, zdravotnictví a well-being
Beth A. Jones. 600 Aromaterapie Recipes for Beauty, Health & Home
Zpět na blog