Jak používat esenciální oleje

Ako používať esenciálne oleje

Esenciální oleje jsou vysoce koncentrované výtažky z rostlin. Pro svou jedinečnou vůni se esenciální oleje nejčastěji aplikují inhalací. Jejich terapeutické vlastnosti jsou ovšem často posíleny při vnitřním použití a aplikaci přímo na pokožku.

Před jakýmkoli použitím je důležité si důkladně nastudovat, při jakých symptomech je daný olej účinný, zda má nějaké kontraindikace a také zda jej lze používat vnitřně nebo přímo na pokožku.

Mnoho esenciálních olejů je účinných proti bakteriím , virům a plísním , což je činí důležitou součástí domácí lékárničky. Známé je jejich využití při bolestech hlavy, problémech se spánkem a kůží, ale také při chřipce a problémech s trávením.

V další části tohoto článku jsme pro vás shrnuli způsoby, jak bezpečně a účinně používat esenciální oleje.

Způsoby použití

Malý rozměr molekul esenciálních olejů umožňuje tělu jejich rychlé vstřebání. Existují tři základní metody použití esenciálních olejů – inhalace, vnitřní a vnější použití.

Jak aplikovat esenciální oleje přímo na pokožku

Při zevním použití na pokožku se esenciální olej ve většině případů nejprve zředí s nosným rostlinným olejem a následně nanese na tělo. Oblíbeným způsobem je vytvoření takové směsi do láhve s pipetou nebo rollonu pro jednodušší aplikaci. Následně se olej nanáší na oblasti postižené bolestí nebo ztuhnutím. Takto zředěný olej lze také jemně vmasírovat na spánky, zápěstí, pod nos nebo na střed čela. Esenciální oleje jsou velmi oblíbené při různých typech relaxačních a léčivých masáží.

Před vnějším použitím doporučujeme provést test na alergii

Zřeďte éterický olej v nosném oleji ve dvojnásobné koncentraci, jakou plánujete použít. Směs vetřete do malé části pokožky na vnitřní straně předloktí. Pokud do 24 až 48 hodin nedojde k alergické reakci, mělo by být použití daného oleje pro vás bezpečné. Dávejte však pozor, někteří lidé hlásí vznik alergie na éterické oleje až po jejich mnohonásobném použití. Objeví-li se nová alergická reakce, měli byste tento olej okamžitě přestat používat a vyhnout se i jeho inhalaci.

Koupel s esenciálními oleji

Mnohé esenciální oleje se pro své vlastnosti přidávají do šamponů, kondicionérů a sprchových gelů. V takovém případě stačí přidat pár kapek oleje přímo do láhve a obohatit daný přípravek o účinky proti vypadávání vlasů nebo suché pokožce.

Před použitím olejů do koupele je důležité je nejprve rozředit s nosným olejem, medem či sprchovým gelem a teprve následně přidat do vody.

Inhalace pomocí difuzéru

Jeden z nejoblíbenějších způsobů použití esenciálních olejů je difuzování, při kterém dochází k rozptylu oleje do vzduchu pomocí difuzéru a následnému absorbování oleje do lidského organismu, a to zejména inhalací.

Přímá inhalace

Jednoznačně nejjednodušší způsob použití esenciálních olejů. Stačí otevřít láhev s esenciálním olejem a hlubokými nádechy jej vdechovat. U většiny olejů je třeba dávat pozor, aby nedošlo k přímému střetu s pokožkou.

Vnitřní použití

Vnitřní použití esenciálních olejů není ničím novým, velmi oblíbené jsou tyto oleje např. v potravinářském průmyslu. Esenciální oleje se mohou přidat do nápoje, použít k dochucování jídel, užívají se v kapslích nebo se aplikují přímo pod jazyk.

Ne všechny oleje jsou však vhodné pro vnitřní použití, je třeba si proto před použitím důkladně nastudovat, který olej lze užívat i vnitřně a upřednostnit kvalitní organický esenciální olej.

Na co si dávat pozor

Esenciální oleje je třeba užívat pečlivě až po důkladném prostudování vhodného použití daného oleje. Před použitím se doporučuje konzultace s certifikovaným aromaterapeutem. Speciální pozor je nutno dávat při dětech, starších lidech a ženách v těhotenství.

Použití podle symptomů

Jednotlivé esenciální oleje mají různé účinky. Pro jednodušší výběr vhodného oleje jsme pro vás připravili stránku s použitím esenciálních olejů podle účinků .

Zpět na blog