Aromaterapie a zvířata – jak bezpečně používat esenciální oleje

Aromaterapia a zvieratá – ako bezpečne používať esenciálne oleje

| aktualizováno 1. AUGUST 2024

Esenciální oleje se staly velmi populární součástí přírodního léčení u lidí, nicméně metody použití aromaterapie u našich domácích mazlíčků se od těch lidských často liší. I když je aromaterapie u zvířat mimořádně účinná, některé esenciální oleje mohou způsobit více škody než užitku, pokud je používáme bez znalostí. Je důležité znát, které esenciální oleje jsou vhodné pro které zvíře, a tak využít potenciálu esenciálních olejů naplno. Připravili jsme pro vás stručný článek o aplikaci aromaterapie u zvířat spolu s vhodnými oleji pro psy a kočky. S těmito informacemi se budete mnohem snáze orientovat ve světě zvířecí aromaterapie

Při výběru esenciálního oleje pro zvířata byste měli dbát na jeho kvalitu a sáhnout po ověřeném kvalitním organickém esenciálním oleji. Důvodů je několik. Tím hlavním – mnoho olejů dostupných na trhu se extrahuje nešetrnými chemickými procesy z rostlin, vypěstovaných pomocí hnojiv a pesticidů. Konečný výrobek může často obsahovat značné množství chemických sloučenin, jako benzylalkoholy či fenoly, které v konečném důsledku zatěžují organismus zvířete (či člověka).

Na začátek je třeba si uvědomit, že psi a kočky mají mnohem citlivější čich než lidé. Navíc zvířata – zejména psi – mají velmi rozdílné velikosti, takže použití esenciálního oleje nebo směsi by se mělo lišit od váhy daného plemene. V případě domácích mazlíčků by se měly všechny organické esenciální oleje používat stejně opatrně jako při podávání farmaceutických léčiv.

Reakce na chemické sloučeniny u člověka a zvířete jsou odlišné, a dokonce i různé druhy zvířat mají různé úrovně citlivosti a tolerance na jednotlivé druhy esenciálních olejů. Zvířata mají jedinečnou fyziologii a neumí metabolizovat většinu esenciálních tak dobře jako lidé. Z tohoto důvodu může použití esenciálních olejů v případě domácích mazlíčků způsobit zdravotní potíže.

Dva základní principy aplikace aromaterapie u zvířat

  • Při léčbě stejných symptomů u zvířat a lidí se může výběr a dávkování esenciálních olejů lišit.
  • Při používání esenciálních olejích u zvířat vždy aplikujeme malé množství a postupně zvyšujeme podle potřeby.

Metody použití esenciálních olejů na zvířatech

U různých zvířat lze použít různé aplikační metody a techniky. Každá metoda má své výhody a je vhodná pro různé účely.

Spreje na vodní bázi (rozprašovače)

Směs esenciálních olejů ve vodě se aplikuje postřikem na pokožku zvířete. Tyto spreje lze také použít na pelíšky, během cestování či jako všestranný osvěžovač vzduchu s aromaterapeutickými účinky. Spreje se nejčastěji skládají ze směsi esenciálních olejů a vody (doporučujeme tyto směsi připravovat v menších množstvích, aby se předešlo zkažení, jelikož se nepřidávají dodatečné konzervanty. Vždy před použitím dobře protřepat.) nebo z čistého bylinného hydrolátu.

Oleje

Oleje se používají nejčastěji na kůži, srst, tlapky nebo u koní na kopyta. Esenciální oleje jsou přidány do těchto nosných olejů (např. mandlový olej, kokosový olej, olivový olej…) Některé oleje, jako například nimbový olej nebo tamanu olej, mají vynikající vlastnosti a lze je použít bez potřeby příměsi esenciálních olejů.

Balzámy a masti

Balzámy a masti jsou používány pro konkrétní oblasti pokožky, zejména pro aplikaci na tlapky. Vyrábějí se z nosných olejů smíchaných s hustšími přírodními látkami, jako je včelí vosk nebo bambucké máslo.

Aromaterapie a psi

Říká se, že pes je nejlepším přítelem člověka – nesoudí nás, miluje nás takové, jací jsme, je vždy u nás když ho potřebujeme, připravený nás utěšit, když jsme smutní nebo nešťastní. Vždy se z nás těší když nás vidí. Psi povzbuzují lidi ke cvičení – už jen tím, že vezmeme do rukou vodítko a užíváme si procházky na čerstvém vzduchu. Jsou důležitou součástí rodiny a na oplátku nežádají mnoho – pouze teplé místo ke spaní, dobré jídlo, vodu, pár slov chvály a nekonečně mnoho pohlazení a lásky. Pokud jim k tomuto všemu dopřejete psí masáž, ocitnou se v psím nebi.

Protože psi mají vyvinutější čichové smysly, nikdy neaplikujeme esenciální oleje přímo na čenich nebo v jeho bezprostřední blízkosti. Esenciální oleje před aplikací vždy ředíme s nosnými oleji, směsích olejů a másel či ve vodním základě. Nikdy na zvířata neaplikujeme neředěné esenciální oleje.

Esenciální oleje proti vším a blechám

Směs proti klíšťatům

Postup | Do 200ml lahvičky s rozprašovačem přidáme

Převařená voda

  • 15 kapek Geranium (Pelargonium graveolens)
  • 10 kapek Levandulový esenciální olej (Lavandula angustifolia)
  • 5 kapek Lemongrass (Citrónová tráva) esenciální olej
  • 5 kapek Cedrové dřevo esenciální olej (Cedrus atlantica)
  • 5 kapek Mátový esenciální olej (Mentha piperita)

S takto vytvořenou směsí postříkáme pejska před každou vycházkou (samozřejmě můžete aplikovat i na sebe). V případě delšího pobytu v přírodě je vhodné postřik opakovat. Po návratu z přírody je třeba pejska vždy zkontrolovat. Možná se vám podaří najít zabloudilé klíšťata, která hledají neošetřené místo na srsti psa, obvykle se ale nestihnou přisát.

Aplikace připraveného roztoku během vycházky

Varianta 2 | tuto směs lze připravit do 10 ml prázdné láhve od esenciálního oleje v mandlovém základě. Před pobytem v přírodě si kápněte pár kapek do dlaní a vetřete do srsti psa. Kromě odpuzování klíšťat vám váš miláček poděkuje za krásnou lesklou srst.

Poranění a odřeniny

Esenciální oleje pro uklidnění psa


Esenciální oleje a kočky

Výběr vhodného esenciálního oleje je důležitý, protože kočkám chybí určité enzymy, které zajišťují schopnost správně metabolizovat různé chemické sloučeniny v esenciálních olejích, zejména fenoly. Tyto fenolové sloučeniny se přirozeně vyskytují v některých rostlinách a v esenciálních olejích jsou vysoce koncentrované. Játra jsou u koček nejčastěji orgán, který je ovlivňován esenciálními oleji.

Určité esenciální oleje se považují za všeobecně bezpečné a doporučují se například při léčení ušních roztočů, problémů s horními dýchacími cestami nebo ke zmírnění stresu.

Všeobecně bezpečné esenciální oleje pro kočky

Řešení častých zdravotních problémů koček aromaterapií

Ušní roztoči

1 kapka měsíčkového esenciálního oleje na vatovou kuličku.

Nikdy neaplikujeme esenciální oleje přímo do zvukovodu!

Abscesy u koček

Slaměnkový esenciální olej rozředěný v nosném rostlinném oleji.

Potíráme postižené místo několikrát denně.

Spálené tlapky od slunce na horkém betonu

Levandulový olej rozředěný v kokosovém oleji. Tlapky potíráme ihned, jak je možné, aby se jemná kůže mohla co nejrychleji zregenerovat.

Psychogenní alopecie u koček

Tento stav způsobuje nadměrná péče kočky o srst. Srst kočky se obvykle přeřeďuje od zad k břichu. Nutkavé chování při čištění je většinou způsobeno stresem; proto je důležité určit spouštěče stresu a minimalizovat je. Mělo by se vytvořit klidné prostředí a energie kočky by se měla přesměrovat na jiné činnosti, než je hra.

Difúzujte v prostorách rozmarýnový esenciální olej. Postříkejte pelíšek nebo dopřejte své kočce uklidňující masáž či hru s kapkou rozmarýnového oleje na vašich dlaních.

Esenciální oleje do difuzéru v domácnosti s kočkou

Čistý vzduch

  • 70ml voda
  • 1 kapka eukalyptového esenciálního oleje
  • 1 kapka rozmarýnového esenciálního oleje
  • 2 kapky mátového esenciálního oleje

Pohodička

  • 70ml vody
  • 2 kapky cedrového dřeva
  • 2 kapky myrhového esenciálního oleje

Sbohem, stres!

  • 70ml vody
  • 1 kapka jasmínového esenciálního oleje
  • 3 kapky levandulového esenciálního oleje

Svěží domov

  • 70 ml vody
  • 2 kapky rozmarýnového esenciálního oleje
  • 2 kapky levandulového esenciálního oleje

nebo

  • 2 kapky mátového esenciálního oleje
  • 2 kapky levandulového esenciálního oleje

Věříme, že toto shrnutí bude nápomocné vám a vašim domácím mazlíčkům. Mějte na paměti, že méně je někdy více - což platí dvojnásob při aromaterapii u zvířat 🙂

Zdroje

Valerie Ann. The Complete Book of Essential Oils and Aromatherapy ESSENTIAL OILS AND CATS

MacLeod, Emily. Essential Oils for Cats: The Complete Essential Oils Guide for Cats

Kia Benson, DVM Associate Veterinarian, Clinical Toxicology, Essential oils and cats

Zpět na blog