Jak ředit esenciální oleje | Proč je to důležité?

Ako riediť esenciálne oleje | Prečo je to dôležité?

| aktualizováno 2. AUGUST 2024

Život s čistými esenciálními oleji je nejen voňavý, ale také zdravější. Pro efektivní a bezpečné používání – aplikování a dosažení požadovaných účinků esenciálních olejů však musíme dodržovat jistá pravidla a zásady. V tomto článku vám prozradíme jak na to a také na co si dát pozor!

Začněme však bodem o kvalitě esenciálních olejů. Při jakémkoli způsobu použití esenciálního oleje je třeba si uvědomit, že vstupuje do našeho organismu (který ovlivňuje) - vnitřním, vnějším nebo difuzním způsobem. Proto bychom se měli zaměřit nejprve na kvalitu, díky které se ujistíme, že našemu tělu poskytneme a dopřejeme to nejlepší, nejšetrnější a nejzdravější.

Kvalita esenciálních olejů

O tom, jak rozpoznat kvalitní esenciální oleje jsme vám psali v loňském článku: 5 způsobů jak rozpoznat kvalitní esenciální oleje.

Naše značka už podle názvu evokuje čistotu. (slovo " pura " znamená ve španělském jazyce " čistá ".) Máme na mysli zejména čistotu přírody. Ať si vyberete kterýkoli z esenciálních olejů naší nabídky, garantujeme vám nejvyšší kvalitu a pečlivý přístup. U nás najdete jen esenciální oleje organické kvality (v produktu se nenacházejí žádné pesticidy či jiné „příměsi”).

Food Grade kvalita zase hovoří o kvalitě olejů, které se používají v potravinářském průmyslu jako přírodní dochucovadlo . Esenciální oleje s tímto označením lze užívat vnitřně , orálně. Je však třeba brát na zřetel, že vnitřní užívání esenciálních olejů se doporučuje pouze pod vedením profesionálního aromaterapeuta nebo lékárníka , který vám doporučí přesné množství a dávkování. Esenciální oleje jsou 100% koncentráty a při neprofesionálním použití umí způsobit zdravotní potíže.

Proč je důležité ředit esenciální oleje

(Ředit, zda neředit? To je otázka!)

Na tuto otázku máme jednoduchou odpověď, ředit! A to platí u všech způsobů použití. Neředěné esenciální oleje nenanášejte ani přímo na pokožku, není to bezpečné! (Jsou pouze dva esenciální oleje, které se považují za bezpečné při krátkodobém lokálním používání bez ředění. O těch se dočtete níže v článku.) Důvodem je silná koncentrace esenciálního oleje. Pokud chceme účinků esenciálních olejů využít naplno a účinně, musíme je ředit.

Jaké jsou důsledky neředění esenciálních olejů

  • podráždění pokožky (zarudnutí)
  • vybudování senzibilizace (přecitlivělost) - typ alergické reakce, při které dochází k vybudování nesnášenlivosti na esenciální olej z důvodu nesprávného používání (některé ze symptomů alergické reakce: svědění, bolest hlavy, nevolnost a jiné…)
  • plýtvání - esenciální oleje jsou těkavé, odpaří se z pokožky velmi rychle (ale v tuku v nosném oleji nevyprchnou, právě naopak, esenciální olej snáze pronikne přímo do pokožky, a to je to, co chceme)
  • ekologie - s rostoucí poptávkou po esenciálních olejů se bude doba jejich nedostupnosti prodlužovat (příroda potřebuje čas). Díky ředění si prodloužíme dobu používání jedné lahvičky, čímž dáme přírodě čas pro růst a odpočinek, který potřebuje.

Než nanesete větší koncentraci esenciálního oleje než je 1% (při akutních stavech a bolestech) nebo budete zkoušet nový druh oleje či směsi, proveďte TEST snášenlivosti . Na záda ruky kápněte esenciální olej o koncentraci 1% (zbytek obsahuje nosný olej). Pokud se do 10 minut neobjeví žádný náznak alergické reakce či neucítíte nežádoucí účinek, následně můžete postupně koncentraci esenciálního oleje zvyšovat.

Děti nožičky
podpaží
celotělová masáž
Dospělí oblast hlavy - spánky (účinek se dostaví dříve), krk a trapézy
oblast trupu – hruď, břicho, záda
ramena, ruce – zápěstí (účinek se dostaví dříve), dlaně, prsty

nohy – chodidla

Kdy a jaký esenciální olej ředit nemusíme?

Esenciální oleje aplikujeme jen lokálně na postižené místo a to jen při:

  • Čajovníkový esenciální olej ( Melaleuca alternifolia ) - štípnutí hmyzem, akné, malá poranění a odřeniny, dezinfekce a zmírnění svědění
  • Levandule lékařská ( Lavandula angustifolia )- ztišení podráždění pokožky, popálení menšího rozsahu, akné, malá poranění a odřeniny

Ředění esenciálních olejů do koupele

Esenciální oleje ve vodě rozpustné nejsou, a proto i zde musíme použít vhodný nosič. Při používání esenciálních olejů do koupele myslete na to, že ředění oleje je velmi důležité , jak jsme si vzpomněli výše v článku.

Upozornění ➞ Chcete-li si voňavou koupel plnohodnotně vychutnat (abychom předešli zbytečným nežádoucím účinkům a reakcím, které by nám nezředěný esenciální olej mohl způsobit), doporučujeme vám esenciální olej nejprve zředit, až poté přidat do koupele , do napuštěné vody. Volně plovoucí kapky oleje by při dotyku s vaším tělem mohly podráždit pokožku!

V čem ředit esenciální oleje do koupele

Kapky esenciálního oleje přidejte do pěnivých prostředků ke koupání (šampon, pěna do koupele, sprchový gel), medu, nosných olejů (lehké oleje - mandlový, jojobový, broskvový...).

Doporučené množství | 5 – 20 kapek esenciálního oleje / 1 PL pěnivého prostředku. Důsledně rozmíchejte a rozptylte do vany napuštěné vodou.

Upozornění (týká se dětí, těhotných žen a lidí s vysokým krevním tlakem) do koupele nepřidáváme následující esenciální oleje: skořice, rozmarýn a eukalyptus.

Jak bezpečně vnitřně?

Pravidelné a časté užívání esenciálního oleje vnitřně nedoporučujeme. Lepší a bezpečný způsob přímého užití esenciálního oleje pro běžného uživatele je při vaření a pečení (o tom jsme napsali předchozí článek, více info Vaření a esenciální oleje | Tipy a recepty) , nezapomeňme však, že předtím, než do našeho pokrmu přidáme esenciální olej vhodný ke konzumaci, nejprve esenciální olej zředíme s tukem (rostlinný olej, máslo), teprve poté přidáme k jídlu.

Esenciální olej můžeme také přijmout ve formě rostlinné kapsle po konzultaci s aromaterapeutem (i zde olej řeďte!), nebo přidejte kapku esenciálního oleje do medu či rostlinného oleje. Ať se rozhodnete pro kterýkoli způsob, jedno je jisté – esenciální olej vždy řeďte!

Upozornění ➞ Oreganový esenciální olej nesmíme v žádném případě použít orálně – vnitřně, pokud je neředěný nebo nedostatečně ředěný! Jedná se o skutečně velmi silnou a intenzivní koncentraci rostliny, a tak by mohl popálit rty, sliznici a dutinu ústní . Oregáno dokonce může také poleptat ústa, hrdlo a jícen . Při nesprávném použití (většinou se jedná o špatné množství a nezředění) může zbytečně dojít ke komplikaci a zdravotním problémům, které negativně ovlivní naši cestu aromaterapií.

Vnitřní užívání esenciálních olejů není vhodné pro těhotné a kojící ženy . Doporučená denní dávka esenciálního oleje užitého vnitřně je maximálně 1-3 kapky (záleží na konkrétním druhu esenciálního oleje a správném ředění). Věřte v sílu přírody. Už jen v jedné kapce je obsaženo mnoho. Nezapomínejte: „Hodně dobrého škodí.” A je to pravda iv případě esenciálních olejů. Jediná kapka dokáže být mimořádně léčivá a velmi efektivní, nepřehánějte to. S jednou kapkou toho dosáhnete víc, než s větším množstvím. Vždy se poraďte s aromaterapeutem.

Věděli jste, že…?

O skutečně vysoké koncentraci účinných složek v esenciálním oleji vás může přesvědčit i množství plodu/rostliny, které je zapotřebí k výrobě čistého organického esenciálního oleje.

Například při výrobě 10 mililitrové (1 lahvičky) tekutiny esenciálního oleje se spotřebuje přibližně 30 ks citronů a na 1 kg levandulového esenciálního oleje je zapotřebí až 250 kg čerstvé rostliny.

Voňavé tipy

Tělový olej po koupeli (ředění 1,7%)

Do 120 ml láhve s pumpičkou smíchejte:

Zbytek doplňte mandlovým nebo jojobovým nosným olejem. Důkladně zamíchejte a použijte jako tělový olej po koupeli. Aplikace takových olejů se doporučuje pro ještě vlhkou pokožku.

Voňavá masáž... Ó ano! (ředění 2%)

  • 60 ml nosného oleje (rostlinný)
  • 24 kapek esenciálních olejů (výběr esenciálního oleje podle daného problému)

Nosič spolu s esenciálními oleji důkladně spojíme – promícháme. Už si jen vychutnat voňavou a také léčivou masáž!

Abyste mohli naplno využít výhod esenciálních olejů a zažít jejich výjimečné účinky, je klíčové dodržovat bezpečnostní pokyny a postupy. Důvěřujte přírodě a její léčivé síle. Tento článek vám poskytl potřebné informace pro bezpečné používání a užívání esenciálních olejů. Nyní je řada na vás, abyste objevili jejich potenciál!

Zpět na blog