Přírodní esenciální oleje jsou pro některé z nás součástí našich životů již delší dobu nebo jsme s jejich používáním začali teprve nedávno. K základům poznávání aromaterapie patří jejich způsob bezpečného užívání – vnější, inhalací a vnitřní používání. My se v tomto článku budeme blíže věnovat právě vnitřnímu používání. A to hlavně v naší kuchyni. Vaření a esenciální oleje – poradíme vám, jak můžete naše voňavé esenciální oleje využít ve vašich oblíbených jídlech.
UPOZORNĚNÍ : při tomto článku se sbíhají sliny! ☺️
POZOR! Ne všechny druhy esenciálních olejů jsou vhodné k přímé konzumaci! Vždy se předem ujistěte, zda daný druh oleje, který chcete použít splňuje toto kritérium, případně vyhledejte olej na naší stránce (u každého esenciálního oleje můžete najít způsoby užívání a naše doporučení). |
_______________________________________
Jak používat esenciální oleje v kuchyni
- do smoothie - ovocné smoothie (na půl litru/ max. 1 kapka)
- dochucování jídel - ragú, grilovaná zelenina, do bylinkových marinád, dresinku, s pečivem, k výrobě vlastního ochuceného olivového oleje například s kapkou oregána, sušenkami nebo bílým masem
Platí obecné, ale spolehlivé pravidlo ➜ 1 kapka esenciálního oleje = 1 ČL zdrojové rostliny, ze které byl olej vyroben. Méně je více, a to platí iv tomto případě. |
Znáte párátkovou metodu?
Velice jednoduchá, rychlá a účinná, žádná věda. Stačí namočit párátko do lahvičky s esenciálním olejem (budete tak mít množství a intenzitu chutě pod kontrolou av případě slabé chuti namočit párátko i podruhé), a tak esenci oleje zamíchat k jídlu . Nejlepší je přidat esenciální olej ke konci vaření již do hotového dovařeného pokrmu. Proč? Velice jednoduchý důvod. Díky tomu si olej zachová všechny své živiny a vitamíny, osobitou chuť a aroma, které by mohl během procesu vaření – působení tepla ztratit.
Nebojte se experimentovat
Dáte si steak? Do misky si připravíme pepř, dochutíme necelou kapkou (můžete si pomoci párátkem) citrónu či bergamotu, špetkou čerstvé bylinky tymiánu spolu s olejem (slunečnicový, řepkový, olivový). Nyní, když jsme organický olej zředili v rostlinném (nosném) oleji, můžeme jím potřít/namarinovat maso. Takto připravenou marinádou můžeme dát našemu steaku zcela nový a voňavý rozměr!
Vanilkovou zmrzlinu či sorbet můžeme osvěžit citrónovým , zázvorovým nebo i mátovým esenciálním olejem . V případě citrusových esenciálních olejů můžeme použít 1 kapku (s květnatými a bylinkovými vůněmi doporučujeme menší množství). Do palačinkového těsta se doporučuje použít 1/4 až 1 celá kapka (citronu, skořice…) na 2,5 hrnku těsta.
_______________________________________
Vytvořte si zajímavé a neobvyklé chutě! Experimentovat je dovoleno. Skořicové palačinky s tvarohovo-pomerančovou nádivkou jsou docela dobrým začátkem :)
Ná závěr chutná tečka - voňavé recepty
Marináda na grilovaná kuře
- 4 PL medu
- 2 ČL francouzské dijonské hořčice
- 1 - 2 kapky esenciálního oleje citron nebo pomeranč
Recept na máslové sušenky s vůní mandarinky
- 250g hladké mouky
- 150g moučkového cukru
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 1-2 kapky esenciálního oleje mandarinka (oblíbený je také citrón, pomeranč a levandule)
- 200g másla pokojové teploty
- 1 celé vejce
- hořká čokoládu na vaření
Skořicové palačinky s tvarohovo-pomerančovou nádivkou
- 200g polohrubé mouky
- 40g třtinového cukru
- špetka soli
- 1 vejce
- 500 ml plnotučného mléka
- 1 celé vejce
- půl kapky skořicového esenciálního oleje (použijte párátko)
- máslo na potření pánve
- hrudkovitý tvaroh
- 1 vanilkový cukr (pokud máte rádi sladší, doslaďte podle chuti)
- 1 kapka pomerančového esenciálního oleje
- 2 lžíce zakysané smetany
- můžete dozdobit jablíčkem, plátkem pomeranče nebo předem namočenými rozinkami... kreativitě se meze nekladou :)