Vaření a esenciální oleje | Tipy a recepty

Varenie a esenciálne oleje | Tipy a recepty

Přírodní esenciální oleje jsou pro některé z nás součástí našich životů již delší dobu nebo jsme s jejich používáním začali teprve nedávno. K základům poznávání aromaterapie patří jejich způsob bezpečného užívání – vnější, inhalací a vnitřní používání. My se v tomto článku budeme blíže věnovat právě vnitřnímu používání. A to hlavně v naší kuchyni. Vaření a esenciální oleje – poradíme vám, jak můžete naše voňavé esenciální oleje využít ve vašich oblíbených jídlech.

UPOZORNĚNÍ : při tomto článku se sbíhají sliny! ☺️

Používání esenciálních olejů jako dochucovadlo není nic nového . Vzpomeňte si na zubní pastu, žvýkačky a bonbóny. V naší nabídce esenciálních olejů můžete najít druhy, které jsou k přímé konzumaci bezpečné a vhodné :
Tyto esenciální oleje kromě krásné vůně a organicky čisté kvality spojuje ještě jedna věc – certifikát FOOD GRADE , který zaručuje potravinářskou kvalitu našich olejů, díky čemuž je přímé, vnitřní používání bezpečné (a také prospěšné) pro náš organismus.
 

POZOR! Ne všechny druhy esenciálních olejů jsou vhodné k přímé konzumaci! Vždy se předem ujistěte, zda daný druh oleje, který chcete použít splňuje toto kritérium, případně vyhledejte olej na naší stránce (u každého esenciálního oleje můžete najít způsoby užívání a naše doporučení).

_______________________________________

Jak používat esenciální oleje v kuchyni

  • do smoothie - ovocné smoothie (na půl litru/ max. 1 kapka)
  • dochucování jídel - ragú, grilovaná zelenina, do bylinkových marinád, dresinku, s pečivem, k výrobě vlastního ochuceného olivového oleje například s kapkou oregána, sušenkami nebo bílým masem
Platí obecné, ale spolehlivé pravidlo ➜ 1 kapka esenciálního oleje = 1 ČL zdrojové rostliny, ze které byl olej vyroben. Méně je více, a to platí iv tomto případě.
Při používání esenciálních olejů ve vašem pokrmu nezapomínejme na heslo – vše s mírou a hlavně opatrně ! Naše esenciální oleje jsou vysoce koncentrované , už i jediná kapka může být hodně! Vždy záleží i na množství, do kterého kapku dáte, buďte proto důslední.

Znáte párátkovou metodu?

zparadlova-metoda-vaření-esencialně-oleje

Velice jednoduchá, rychlá a účinná, žádná věda. Stačí namočit párátko do lahvičky s esenciálním olejem (budete tak mít množství a intenzitu chutě pod kontrolou av případě slabé chuti namočit párátko i podruhé), a tak esenci oleje zamíchat k jídlu . Nejlepší je přidat esenciální olej ke konci vaření již do hotového dovařeného pokrmu. Proč? Velice jednoduchý důvod. Díky tomu si olej zachová všechny své živiny a vitamíny, osobitou chuť a aroma, které by mohl během procesu vaření – působení tepla ztratit.

Nebojte se experimentovat

Dáte si steak? Do misky si připravíme pepř, dochutíme necelou kapkou (můžete si pomoci párátkem) citrónu či bergamotu, špetkou čerstvé bylinky tymiánu spolu s olejem (slunečnicový, řepkový, olivový). Nyní, když jsme organický olej zředili v rostlinném (nosném) oleji, můžeme jím potřít/namarinovat maso. Takto připravenou marinádou můžeme dát našemu steaku zcela nový a voňavý rozměr!

Vanilkovou zmrzlinu či sorbet můžeme osvěžit citrónovým , zázvorovým nebo i mátovým esenciálním olejem . V případě citrusových esenciálních olejů můžeme použít 1 kapku (s květnatými a bylinkovými vůněmi doporučujeme menší množství). Do palačinkového těsta se doporučuje použít 1/4 až 1 celá kapka (citronu, skořice…) na 2,5 hrnku těsta.

_______________________________________

Vytvořte si zajímavé a neobvyklé chutě! Experimentovat je dovoleno. Skořicové palačinky s tvarohovo-pomerančovou nádivkou jsou docela dobrým začátkem :)

Ná závěr chutná tečka - voňavé recepty

Marináda na grilovaná kuře
  • 4 PL medu
  • 2 ČL francouzské dijonské hořčice
  • 1 - 2 kapky esenciálního oleje citron nebo pomeranč
Postup: Smíchejte všechny ingredience spolu do hladké krémové marinády. Potřete jí kuře ještě před grilováním. Osolte podle chuti.
Recept na máslové sušenky s vůní mandarinky
Na těsto:
  • 250g hladké mouky
  • 150g moučkového cukru
  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 1-2 kapky esenciálního oleje mandarinka (oblíbený je také citrón, pomeranč a levandule)
  • 200g másla pokojové teploty
  • 1 celé vejce
Na polevu:
  • hořká čokoládu na vaření
Postup: Nejprve spojíme změklé máslo s kapkou (max. dvěma) esenciálního oleje podle chuti – organický olej se nám tak krásně propojí s tukem, máslem. Dále přidáme všechny sypké suroviny (mouku, cukr, pudinkový prášek) a uhněteme do tužšího těsta. Z těsta odebereme kousky velikosti vlašského ořechu a vytvoříme kuličky (můžeme si pomoci vlhkýma rukama a průběžně si je namáčet do vody, aby se nám lépe tvarovalo). Následně takto vytvarované kuličky uložíme na plech, který jsme vystlali pečícím papírem. Potiskujeme je a vytvarujeme kolečka o průměru 6cm. Pečeme v předehřáté troubě cca 15 minut, při teplotě 180 stupňů. Po upečení necháme sušenky vychladnout, na závěr polijeme hořkou čokoládou. Dobrou chuť!
Skořicové palačinky s tvarohovo-pomerančovou nádivkou
Na těsto:
  • 200g polohrubé mouky
  • 40g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 1 celé vejce
  • půl kapky skořicového esenciálního oleje (použijte párátko)
  • máslo na potření pánve
Na nádivku:
  • hrudkovitý tvaroh
  • 1 vanilkový cukr (pokud máte rádi sladší, doslaďte podle chuti)
  • 1 kapka pomerančového esenciálního oleje
  • 2 lžíce zakysané smetany
Na ozdobu:
  • můžete dozdobit jablíčkem, plátkem pomeranče nebo předem namočenými rozinkami... kreativitě se meze nekladou :)
Postup: Těsto na palačinky připravíme smícháním vajíčka s cukrem, solí a esenciálním olejem. Přidáme postupně mléko a mouku a utřeme mixérem do hladkého těsta bez hrudek. Rozpustíme si máslo, kterým budeme potírat pánev. Těsto necháme pár minut odpočinout a připravíme si nádivku. Smícháním všech ingrediencí nám vznikne tvarohová nádivka, kterou si můžeme dosladit podle chuti.
Palačinky připravíme na předem zahřáté pánvi potřené máslem/olejem. Palačinky naplníme, dozdobíme. Dobrou chuť.
_______________________________________

Zpět na blog