Co je aromaterapie?

Čo je to aromaterapia?

Aromaterapie ve zkratce

Aromaterapie, nazývaná také terapie esenciálními oleji, je alternativní nebo doplňková terapie využívající esenciální oleje .

Americká Národní Asociace pro Holistickou Aromaterapii ( NAHA ) definuje aromaterapii jako "terapeutické nebo léčivé použití aromatických látek (esenciálních olejů) k celostnímu léčení."

Esenciální oleje nejsou žádnou novinkou. Naopak, za účelem zlepšení zdraví a nálady se využívají již téměř 6000 let.

Esenciální oleje využívané v aromaterapii mají široké spektrum antimikrobiotických, antivirálních, antifungicidních a insekticidních vlastností.

Jak funguje aromaterapie

Známe 3 typy aromaterapie: inhalace, zevní použití a vnitřní použití.

Venkovní použití

Při aromaterapii formou zevního použití se esenciální oleje aplikují zředěné přímo na pokožku lokálně, během masáže nebo koupele. Esenciální oleje se ředí s takzvanými nosnými rostlinnými oleji, jako jsou například mandlový, jojobový a arganový olej.

Inhalace

Při aromaterapii formou inhalace se oleje odpařují do vzduchu pomocí difuzéru , spreje nebo kapiček oleje, případně se dýchají v parní lázni. Tímto způsobem dochází k aktivaci čichových receptorů v nose, které následně posílají informace do mozku.

Vnitřní použití

Aromaterapie se aplikuje i vnitřně, formou kapslí, přidáním esenciálního oleje do nápoje nebo jídla. Při vnitřním použití olejů doporučujeme postup předem konzultovat s certifikovaným aromaterapeutem.

Více se používání esenciáných olejů dozvíte v článku Jak používat esenciální oleje .

Jak aromaterapie působí na organismus?

Teď už víme, jak se esenciální oleje během aromaterapie dostávají do lidského těla. Pojďme si tedy říci, jaké jsou účinky aromaterapie.

Aromaterapie aktivuje určité oblasti mozku, například limbický systém, který hraje roli při emocích, ale souvisí také se srdeční frekvencí, krevním tlakem, dýcháním, pamětí, stresem a hormonální rovnováhou.

Esenciální oleje mohou mít také vliv na hypothalamus, který reaguje na olej vytvářením mozkových chemikálií, jako například serotonin vzbuzující dobrou náladu.

Další účinky aromaterapeutické léčby jsou dezinfekce dýchacích cest , úleva při ucpaném nose , zmírnění psychických potíží a depresivních stavů , zlepšení spánku , přičemž zde seznam zdaleka nekončí - detailní seřazení olejů podle účinků jsme připravili zde .

Příklady použití esenciálních olejů

Různé oleje mají různé použití a účinky.

  • Kypřiškový esenciální olej pozvedá náladu a povzbuzuje. Cypřišek má antimikrobiotické, antibakteriální a antifungicidní vlastnosti.

  • Bergamotový esenciální olej je užitečný pro zvýšení koncentrace, pročištění hlavy, trávení a při zánětu močového měchýře.

  • Esenciální olej z myrhy se používá při kašli, bronchitidě, poraněních, bolestech, vředech a ekzémech.

  • Skořicový esenciální olej je výborný proti bolesti, stresu, vysokému krevnímu tlaku a plísňovým onemocněním.

  • Levandulový olej je účinný při hojení jizev, pomáhá při popáleninách, zklidňuje při svědění, nespavosti, nervozitě, stresu a úzkosti.

  • Eukalyptový esenciální olej může pomoci uvolnit dýchací cesty během nachlazení nebo chřipky. Často se kombinuje s mátou. Mnoho lidí je alergických na eukalypt, proto je třeba postupovat opatrně.

Tomuto tématu se věnujeme detailněji v článku Použití esenciálních olejů podle symptomů.

Potřebuji aromaterapeuta?

Aromaterapeut je člověk, který byl vyškolen ve správném používání esenciálních olejů. Pokud to s aromaterapií myslíte vážně, určitě je dobré vyhledat odborníka, který vám nastaví léčbu na míru.

Certifikovaného aromaterapeuta je doporučeno navštívit z následujících důvodů:

  • Při každodenních ale i vážnějších zdravotních problémech, jako jsou sezónní alergie, nachlazení a chřipka, péče o pleť, problémy s krevním oběhem, artritidě, vnitřních parazitech nebo vážných problémech s trávením, depresí, atp.

  • Aromaterapeut dokáže formulovat směs esenciálních olejů na míru dle vašich potřeb a problémů.

  • Při vnitřním použití esenciálních olejů. Máte-li zájem o požití esenciálních olejů, měli byste navštívit certifikovaného profesionálního nebo klinického aromaterapeuta, který vás provede správným použitím a dávkováním.

Aromaterapeut by měl zvážit kompletní anamnézu, stravu a současný zdravotní stav. Aromaterapie zahrnuje holistický přístup, takže se zaměřuje na léčbu celého člověka. Léčba je přizpůsobena fyzickým a duševním potřebám jednotlivce. Na základě těchto potřeb může aromaterapeut doporučit jeden olej nebo směs olejů.

Existují rizika při aromaterapii?

Každý esenciální olej má jedinečné chemické složení a použití, proto je důležité před aplikací nebo použitím oleje k léčení hovořit s vyškoleným aromaterapeutem, zdravotní sestrou, lékařem, fyzioterapeutem nebo lékárníkem. Vyškolený odborník může doporučit a naučit, jak používat každý výrobek, přičemž poskytne správné pokyny k aplikaci nebo ředění.

Jelikož esenciální oleje způsobují reakce v těle, ne všechny oleje prospějí každému. Chemické sloučeniny v esencialních olejích mohou mít například nepříznivé účinky při kombinaci s léky. Tyto oleje mohou snížit účinnost konvenčních léků nebo zhoršit zdravotní stav jednotlivce. Například osoba s vysokým krevním tlakem by se měla vyhnout stimulantům, například rozmarýnu .Eukalyptus je nevhodný pro lidi trpící epilepsií.

Zpět na blog