Jóga a esenciální oleje | Dokonalá kombinace pro zdraví

Joga a esenciálne oleje | Dokonalá kombinácia pre zdravie

Slovo jóga v překladu znamená spojení. Toto výjimečné cvičení, na rozdíl od ostatních druhů cvičení, nabízí kromě fyzické aktivity i propojení těla a mysli s naším já. Benefity pravidelného cvičení budují sílu a harmonii.

Říká se, že nic není důležitějšího než zdraví a právě díky účinkům jógy se udržuje fyzické i psychické zdraví v rovnováze. Uvolňuje se také mysl, metabolismus zůstává v pohybu a zmírňuje se chronická bolest hlavy, křížů či zad. Kombinace na jaké jóga funguje je práce s tělem a myslí, přičemž prostřednictvím dechových cvičení proudí skrze nás životní energie.

Esenciální oleje - Aromaterapie

Aromaterapie je holistická léčebná technika, při které využíváme esenciální oleje (éterické oleje). Aromaterapie pomáhá plně využít léčivých vlastností čistých éterických olejů. Již v  starověkém Egyptě se pěstovaly rostliny, z nichž bylinkáři následně získávali oleje.

Aromaterapie je založena na stimulaci nervových zakončení. Impulsy vysílané do mozku tak ovlivňují části mozku, které řídí paměť a emoce. Účinky esenciálních olejů reagují spolu s našimi tělesnými hormony a enzymy, což má za následek pozitivní změny v podobě změny krevního tlaku, pulsu či dalších funkcí těla. Další teorie naznačuje, že vůně určitých olejů může stimulovat tělo k produkci látek bojujících proti bolesti.

Žádná novinka ale dlouhá historická cesta

Obě praktiky procházely dlouhou cestou, která je formovala do dnešní podoby a která nám v současnosti slouží a přináší mnoho zdravotních výhod . Dějiny aromaterapie sahají až do pravěku, kdy se plody jalovce používaly jako antiseptikum. Využití aromaterapie však znali už iv Číně a Indii, ve kterých léčili choleru santalovým dřevem. Později, v 18. století, začali lékárníci přidávat do svých bylinek éterické oleje (esenciální oleje) . Vyvinuta byla i kolínská voda s obsahem éterických olejů - rozmarýn , bergamot , neroli a levandule .

Známý je i případ francouzského chemika a parfuméru jménem Rene Maurice Gattefosse, který si v roce 1910 popálil ruku a v rychlosti ji vložil do nádoby s levandulovým olejem. Kouzlo levandulového oleje tak bylo znovu objeveno. Díky své zkušenosti Gattefosse pokračoval během 1. světové války v léčbě éterickými oleji, kdy pomáhal vojákům v nemocnicích. Slovo aromaterapie zaznělo poprvé v jeho vědecké práci z roku 1928.

Začátky jógy zase vyvinula civilizace Indus-Sarasvati v severní Indii před více než 5 000 lety. Slovo jóga bylo poprvé zmíněno v nejstarších posvátných textech, Rig Věda. Klasické období jógy je definováno podle Patanjaliho Yoga – Sûtrase – v jeho první systematické prezentaci cvičení. Několik staletí po něm vytvořili mistři jógy systém praktik určených k omlazení těla a prodloužení života. Odmítli tak starodávné učení vědy a přijali fyzické tělo jako prostředek k dosažení osvícení. V současnosti je ve světě známo mnoho praktik a stylů jógy pocházející ze starověké a středověké Indie. Nebo cítit  se ve svém těle dobře chce přece každý . A jóga je k tomu jedna z těch nejlepších praktik.

Správné techniky dýchání a síla aromaterapie

Když se spojí jóga s esenciálními oleji, smysly se dokáží prohloubit mnohem více a znásobí se tak pozitivní účinky cvičení. Kombinací jógy a aromaterapie můžeme exponenciálně zvýšit výhody a rozšířit terapeutické prvky obou přístupů. K probuzení smyslů a energie je jóga jako stvořená. Ale pokud spolu s ní využijeme i esenciální oleje, příval síly bude zaručen.

Rozmarýnový a mátový esenciální olej otevřou naše tělo a mysl dokořán. Pokud chceme příval energie zintenzivnit, před hodinou jógy si můžeme zadní stranu krku potřít pár kapek oleje pro revitalizaci těla.

Při jógové praxi dýcháme a vydechujeme nosem. Výjimkou jsou speciální jógová dechová cvičení.

Ráno a krátká 15 minutová jóga jdou ruku v ruce. Ranní jóga vás probudí lépe než káva , přičemž účinky budou doznívat celý den. Zkuste oživit atmosféru a probudit ve vás nový den se směsí citrónové trávy (Lemongrass) a bergamotu. Taková ranní aromaterapie neprobudí nejen tělo a mysl ale pozvedne i duši .

Regeneraci na hodině jógy zažijeme smícháním levandule a kadidla , čímž se výrazně zlepší klid v duši a meditace nabere novou úroveň. Odměnou po hodině bude výrazně lepší spánek a pročištěné tělo. Postačí vám k tomu pohodlný meditační polštář a inhalace esenciálních olejů přímo z dlaní.

Esenciální oleje jako součást jógové praxe

Spojení jógy a aromaterapie je zdraví prospěšné a nabízí mnoho výhod. Zkušení jogíni kombinují obě praktiky najednou a tak si mohou užívat neuvěřitelných pozitivních výsledků v podobě zlepšení celkové fyzické kondice, mysli, těla i duše.

Piňayoga | YOGA GANG | Lektorka jógy

"Vůně jsou nedílnou součástí mého života. Patří ke všem mým vzpomínkám na dětství, prvnímu bydlení ... Ke všemu co se mi v životě stalo. Proto by neměly chybět ani při mé jógové praxi. Pokud bych si měla vybrat jeden olej určitě by to byla myrha. Uklidňuje mě a dodává ztracenou energii v rámci dne. Miluji její zemitou vůni a klid, který ve vás umí vyvolat les, pryskyřice, jehličnaté stromy. . Věřím, že mi pomáhá prohlubovat daný okamžik v yoze - a když tomu věříte tak to přece musí být pravda :)"

Piňayoga TIP → pár kapek na podložku v přední části nebo do rozprašovače na květiny smíchat s destilovanou vodou a postříkat párkrát yogamatku. Vůně vám zůstane přímo pod rukama au shavasanu nebudete chtít jít :) U PURA product opravdu stačí kapka - dvě.

Kristýna | lektorka jógy z projektu Soulbabes
„Za mě je vhodné u své jógové praxe použít pár kapek oleje nebo směsi olejů pomocí difuzeru, tak aby vůně nebyla příliš silná a my se tak mohly soustředit na svou praxi a nebyly vůní rozptylování. Naopak při závěrečném relaxu používám olejíčky i přímo na tělo, například na zápěstí a vědomě je inhaluji. Je dobré vybírat si oleje intuitivně, ale obecně, pokud máme praxi ráno, potřebujete nakopnout, tak jsou vhodné citrusové vůně, naopak, když jsme roztékani a chceme podporit koncentraci, je výborné například kadidlo."
Zpět na blog