PMS | Bolestivá menstruace | Příznaky a terapie esenciálními oleji

PMS | Bolestivá menštruácia | Príznaky a terapia esenciálnymi olejmi

| aktualizováno 25. Červenec 2024

Premenstruační syndrom (PMS) a jeho příznaky zná snad každá žena. Příčina PMS však zatím není přesně známa. Mnoho vědců se domnívá, že syndrom má souvislost se změnou hladiny pohlavních hormonů. Nicméně, když se tento stav u žen projeví, jeho následky často pocítí i okolí. Dokáže ovlivňovat emoce či způsobit fyzické trápení.

Pokud tedy žena, v době luteální fáze, čili ve fázi, kdy se premenstruační syndrom objevuje, hodí talíř od zlosti, je možné, že za to může právě změna pohlavních hormonů v jejím těle. Úroveň estrogenu a progesteronu se zvýší a to vede k příznakům ve formě změny nálady, úzkosti či podrážděnosti.

No PMS dokáže ovlivnit i fyzické zdraví v podobě bolesti hlavy , citlivosti prsů nebo také přidat kila na váze či pár pupínků na obličeji. Tyto stavy jsou u syndromu nejčastější a postihují 90 % menstruujících žen. Uvědomění si tohoto syndromu a pravidelné pozorování chování před menstruací může často pomoci ženám pochopit příznaky PMS, a tedy přestat za něj vinit psychologický aspekt. S příchodem menstruace obvykle příznaky ustoupí, ale stává se, že přetrvávají i tři dny po jejím zahájení.

Někdy však nastává i ticho před bouří, tedy období bez příznaků PMS. V tom horším případě zase udeří bouře zvaná premenstruační dysforická porucha (PMDD). Jedná se o podobný stav, který se projevuje ve stejnou dobu jako PMS, ale PMDD způsobuje závažnější příznaky, které dokonce způsobují těžkou depresi, trvalou podrážděnost, neschopnost se ovládat či náhlé přejídání.

Je důležité si uvědomit, že každá žena je specifická a premenstruační syndromy prožívá svým vlastním a jedinečným způsobem. Je proto správné dbát i na dostatečný přísun vitamínů, které jsou v tomto období obzvláště potřebné pro ženské tělo. Jedná se o vitamíny jako B6, E, Magnesium a Kalcium. Vyhýbání se cukru, alkoholu, červenému masu a sójovým produktům dokáže také minimalizovat premenstruační příznaky. Naopak užívání čerstvé stravy v podobě špenátu či jiné listové zeleniny je pro tělo více než jen prospěšné. Nesmíme však zapomínat ani na pohyb v přírodě, či jinou sportovní aktivitu.

Faktory přispívající k PMS

Cyklické hormonální změny: Příznaky PMS se mění s hormonálními výkyvy a mizí během těhotenství a menopauzy.

Chemické změny v mozku: Kolísání hladiny serotoninu, který hraje klíčovou roli v regulaci nálady, může vyvolávat příznaky PMS. Nedostatek serotoninu může přispívat k premenstruační depresi, únavě, chuti k jídlu a problémům se spánkem.

Deprese: Některé ženy s těžkým PMS mají nediagnostikovanou depresi, která však sama o sobě nezpůsobuje všechny příznaky PMS.

Příznaky PMS

Mezi nejčastější příznaky PMS patří:

PMS a aromaterapie

Při premenstruačním syndromu nám umí pomoci i aromaterapie a éterické oleje (esenciální oleje). Aromaterapie esenciálními oleji umožňuje mnoha ženám přežít tyto dny částečně normálně a uklidnit tělo a mysl . Při PMS saháme po olejích určených pro jednotlivé příznaky tohoto syndromu, protože každá žena má jiné projevy a prožívá PMS po svém. Aromaterapeut umí vytvořit plán šitý na míru, který zahrnuje přesné dávkování esenciálních olejů a jejich použití nanesením přímo na pokožku nebo využít aroma difuzér k aromaterapii formou inhalace. Zvlášť účinné jsou esenciální oleje s vysokým obsahem linaloolu a linalylu, jako jsou například šalvějový nebo levandulový esenciální olej .

Esenciální oleje a jejich účinky při PMS a bolestivé menstruaci

Rozzlobenost/agresivita

Ženské hormony umí ovlivnit náladu do takové míry, kdy rozzlobenost může vyvrcholit až do agresivity. Na takové stavy je dobré použít bergamot olej . Studie z roku 2011, publikovaná ve výzkumu fytoterapie, ukazují, že právě esenciální olej z bergamotu dokáže pomoci zmírnit úzkost a stres na biochemické úrovni. Dalším pomocníkem, který reguluje rovnováhu hladiny hormonů je šalvěj lékařská . Šalvějový olej stimuluje nervové impulsy, pomáhá při nadýmání, menstruačních křečích a výkyvech nálady.

Uplakanost/deprese

Je známo, že ženy jsou před menstruací a během ní mnohdy přecitlivělé. Cítí se bezmocně a smutně. Geraniový olej dokáže pár kapkami vyvolat pocity štěstí, i do tohoto uplakaného období. Navozuje pocit pohody a relaxu. Geranium pomáhá také uvolnit bolavé tělo a co je hlavní, má antidepresivní účinky. Grepový olej zase svými uklidňujícími účinky zbavuje chuti k jídlu.

U menstruačních křečí je nejpoužívanějšíšalvějový a levandulový esenciální olej . Příjemnou masáží na podbřišku, kříži a akupunkturních bodech na vnitřní stanu chodidel mezi kotníkem a patou umíme efektivně ulevit od bolesti.

Apatie/únava

I takto může vypadat stav před a během menstruace. Jakákoli chuť něco dělat se vytratí a nastoupí únava. Výbornou alternativou proti takovému stavu je mátový olej . Posiluje nervový systém a zlepšuje náladu, čímž nám pomáhá překonat i apatii. Také očišťuje mysl. Přidejte k tomu ještě povznášejícícitrónový olej , který zvýší koncentraci.

Nadýmání/fyzické potíže

Během PMS jsou ženy schopny dohromady smíchat ty nejdivnější kombinace jídla. Není divu, že nejednu pak trápí nadýmání či bolest břicha.Jalovcový olej podporuje trávení a tak efektivně ovlivňuje i proti nadýmání. Dokonce disponuje detoxikačními účinky. Rozmarýnový olej je také výbornou volbou pro podporu a regulaci menstruace . Neutralizuje mikroby a zvyšuje vstřebávání ve střevech.

Závěr

PMS umí ženy pořádně potrápit, ale esenciální oleje nabízejí přírodní řešení ke zmírnění příznaků. Pokud hledáte úlevu, vyzkoušejte některý z olejů uvedených v tomto článku a objevte, co nejlépe funguje pro vás. Nezapomeňte konzultovat s odborníkem na aromaterapii, abyste zajistili bezpečné a efektivní použití esenciálních olejů.

Zpět na blog