Jarní únava | Esenciální oleje nastartují tělo a mysl

Jarná únava | Esenciálne oleje naštartujú telo a myseľ

| aktualizováno 6. AUGUST 2024

S příchodem jara je ve vzduchu cítit změny, příroda se probouzí, ale na lidské tělo tato změna působí vyčerpávající. Náš organismus nefunguje zrovna tak, jako bychom si přáli a my proto působíme unaveně a mdle.

Jak vzniká jarní únava

I když příčiny jarní únavy ještě nejsou zcela prozkoumány, vědci došli k hypotéze, že příčinou může být kolísající hladina hormonů .

Podle této hypotézy, lidské tělo v zimě vyčerpá rezervy hormonu štěstí, serotoninu, což umožní hormonu spánku, melatoninu, aby se projevil v plné síle. Když se dny na jaře prodlouží, organismus upraví své hladiny hormonů a uvolní se více endorfinu, testosteronu a estrogenu. Tento přechod zatíží tělo, které následně reaguje pocitem únavy.

Únava ale není jediným příznakem přicházejícího jara. Než si zvykneme na nový svět, cítíme se deprimovaně , smutně , či ve stresu . Psychická i fyzická malátnost zvykne mít přitom různou intenzitu, proti které bojujeme ověřenými triky. Pohyb, zda zdravá strava nám sice mohou pomoci při těchto potížích, ale co když potřebujeme nakopnout právě teď?

Jarní únava a aromaterapie

Aromaterapie poskytuje široké spektrum esenciálních olejů (nazývaných také éterické oleje a silice), které nám mohou napomoci zatočit s jarní únavou a dobít potřebnou energii. Esenciální oleje mají pozitivní účinky na příznaky způsobené příchodem jara . Často stačí jen pár esenciálních olejů, difuzér a jarní únava nás už nemusí trápit. Éterické oleje nás doslova vytrhnou z letargie jarních dnů. Stačí si jen vybrat ten, který je pro nás díky jeho účinkům nejvhodnějším pomocníkem.

Směs „Dobré ráno“

Ostré jarní paprsky slunce nás umí na jaře vzbudit v dřívějších ranních hodinách než jsme byli zvyklí během zimy. Méně spánku způsobuje, že se budíme méně odpočatí a podráždění. Pokud se k tomu připočte probdělá noc, nebo stres z nadcházejícího dne, naše rozpoložení nebude zrovna nejlepší. A tak se ranním rituálem stává únava či deprese. Naštěstí od takového nevydařeného scénáře nás mohou zachránit i esenciální oleje. Naše tělo nám díky nim poděkuje a náš den bude o to víc lepší.

Citronový olej – známý pro své osvěžující a neuvěřitelně povzbuzující účinky, pomáhá oživit mysl a nakopnout naši pozitivní ranní náladu

Mandarinkový olej – jeho sladká svěží vůně napomáhá snižovat nervové napětí a stres

Pomerančový olej – snižuje úzkost a stres

Z každého z nich nám postačí 2 kapky a jarní únava ztratí svoji moc.

Každodenní koloběh – esenciální oleje ke zklidnění

Během dne prožíváme mnohé stresující situace. Naše kariéry nám neumožňují vypnout ani na pár minut. Změna počasí či tlak od okolí si tak ptá svou daň. Když nepomáhá už ani třetí šálek kávy, na řadu přicházejí esenciální oleje účinné při stresu, starostech a únavě.

Olej Ylang Ylang - podporuje odvahu a má také uklidňující účinky. Navozuje optimismus a podporuje veselost

Olej Bergamot – který nás během dne kvalitně osvěží a povznese nad vše kolem, zmírňuje únavu a stres. Dokáže také odehnat zoufalství a starosti, takže umožní náš den běžet klidně dál

Mátový olej nás díky chladivému aroma zbaví hysterie a odežene bolest hlavy. Dokonce nám zlepší koncentraci a v době nouze posílí naši mysl


Éterické oleje a jarní alergie?

Příchod jara hlásí i sezónní alergie , kterou trpí na světě stále více lidí. Kýchání, ucpaný nos či uslzené oči, to vše pozorujeme u lidí citlivých na alergeny as tím spojenou změnu ročního období. Je toběžná reakce na pyl a plísně . Ostré jarní slunce může také dopomoci k otokům a svědění. Oleje s chladivými vlastnostmi, jako je eukalyptový či mátový, můžeme použít k řešení přesně těchto příznaků alergií.

Eukalyptový olej – protizánětlivý olej pomáhá s přetížením dýchacích cest. Pocit chladu, který pocítíme při inhalaci, pomáhá cítit úlevu dýchacím cestám při léčbě sezónní alergie

Mátový olej – sníží zánět a přinese ulevu

Čajovníkový olej - má silné antibakteriální a protiplísňové vlastnosti, díky čemuž je výborným pomocníkem při pročištění vzduchu od virů a plísní

Kvalitním spánkem proti jarní únavě

Někdy nás celý den dokáže tak vyčerpat, že se večer stále nedokážeme uklidnit a v hlavě máme vír myšlenek . Přijít domů, relaxovat a odpoutat se od okolního světa je nesmírně důležité. Naše tělo potřebuje spánek. Pokud chceme bojovat s jarní únavou, potřebujeme revitalizovat i během noci, abychom následující dny správně fungovaly.

Levandulový olej – král mezi esenciálními oleji (silice, éterické oleje) podporující kvalitní spánek má přirozeně uklidňující vlastnosti . Je proto škoda nevyužít dokonalosti levandulového oleje, který nás dokáže přenést do dimenze klidného spánku, díky kterému vstoupíme do jarního rána nabití novou energií.

Vzhůru do jara plní energie!

Ať už se rozhodnete pro difuzování nebo relaxační masáž, věříme, že aromaterapie esenciálními oleji vám pomůže užít si toto kouzelné období plnými doušky.


Zdroje

Valerie Ann. The Complete Book of Essential Oils and Aromatherapy

Nerys Purchon, Lora Cantele. Complete Aromatherapy a Essential Oils Handbook

Julia Lawless. Encyclopedia of Essential Oils: Úplná cesta k použití aromatických olejů v aromaterapii, herbalismu, zdravotnictví a well-being

Zpět na blog